Excursie Loonbedrijf Stuut

VO Surhuisterveen bezoekt met 14 geïnteresseerde leerlingen en hun docent Ritske Kleinhuis loonbedrijf Stuut. Samen FIKS bood deze klas de kans om een kijkje in de keuken te nemen. Berny Barteling, een jong, gedreven, net afgestuurde hbo’er en oud-stagiair van Samen FIKS, ontving de bezoekers met veel enthousiasme. Onder het genot van een vers bakje koffie deed Berny een korte presentatie in de bedrijfskantine. In een prettig tempo wist Berny alle facetten van het bedrijf te benoemen en waar nodig werd er een kleine uitleg gegeven over de verschillende vaktermen.

Vervolgens kregen de leerlingen een rondleiding door de twee grote loodsen van Stuut. Aanwezige machines en materieel stonden opgesteld en bij elke machine had Berny een duidelijk verhaal. De leerlingen stonden af en toe versteld van het machinepark en dat terwijl lang niet alles aanwezig was. Meerdere machines met een aanschafprijs van € 250.000,- zijn redelijk normaal binnen dit bedrijf. Het bedrijf houdt zich naast het standaard loonwerk ook bezig met de grond-, weg- en waterbouw. En wordt dan ook vaak als onderaannemer ingehuurd.

Het was ook redelijk snel duidelijk dat een aantal van de heren graag eens een machine van binnen wilden bekijken. Die kans kregen zij ook. Een aantal hebben het gevoel van machinist zijn ook even mogen ervaren. Eerst alleen even in de stoel van één van deze machines. En later zelfs actief als shovel machinist in opleiding in het grondverzet. Een erg mooie ervaring waar wij loonbedrijf Stuut in het algemeen en Berny Barteling in het specifiek enorm voor willen bedanken. Want het heeft zelfs geresulteerd in de wens bij 1 van de leerlingen om hier zijn stage te mogen doen. Geweldig toch!