Leerlingen maken kennis met bouw, infra en groen op Skills the Final​s

Van 4 t/m 6 maart 2020 is Leeuwarden het centrum van talentvol vakmanschap in Nederland. Tijdens deze drie dagen vindt in WTC Expo de 5e editie van Skills The Finals plaats, het NK voor beroepen en de unieke LOB-Experience. Zo’n 1.000 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in ruim 50 vakwedstrijden: Wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied? Naast het aanmoedigen van de finalisten kunnen leerlingen zelf hun (toekomstige) beroep ervaren met de LOB-Experience ter promotie van het beroepsonderwijs. Natuurlijk zijn beroepen in de bouw, infra en groen ook vertegenwoordigd. We zorgen samen met een aantal bedrijven en scholen voor een verrassend programma en interessante activiteiten.

Verbinding met bedrijfsleven
Net als bij alle andere sectoren merken ook de bouw, infra en groen sectoren dat er grote behoefte is aan toekomstige medewerkers. De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt hiermee goed benut, want wie kan nou beter een beroep demonstreren en presenteren dan de beroepsbeoefenaars zelf! Op het bouw,- infra- en groenplein kunnen de verwachtte 10.000 leerlingen kennis maken met de beroepen in deze branche. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag met een mini-kraantje, bouwen aan een modulair huis, het voorbereiden van dakpanelen, leidingen leggen, straten, ontwerpen van een tuin en meebouwen aan circulaire insectenhotels. Deze laatste opdracht heeft ook nog een maatschappelijk doel: de gemaakte insectenhotels worden geschonken aan een goed doel.

Daniel Oord van Samen FIKS vertelt: “De steun van het bedrijfsleven voor dit soort events is van groot belang en enorm waardevol. Zij kunnen jonge mensen op de juiste manier uitdagen en op weg helpen naar een succesvolle en professionele loopbaan. Jongeren hebben prikkels en uitdaging nodig. Op het bouw-, infra- en groenplein kunnen zij te kust en te keur met activiteiten en kunnen ze hun gedrevenheid en motivatie laten zien, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Waarbij het bedrijfsleven vaak een extra motivator is om optimaal te presteren. Toch gaat het allereerst om uitdagen en nieuwsgierig maken.”