Doorzettingsvermogen is de weg van de toekomst

Naam: Siemon Taconis
Leeftijd: 20 jaar
Opleiding: Weg- en Waterbouw aan de Friese Poort in Drachten
Stage: ITA Advies

Als eerste, hoe ben je bij de infra gekomen?
“Ik zat in Emmeloord op de middelbare school. Ik deed daar VMBO-kader. Ik was nog een jonge jongen en ik wist niet wat ik wilde qua vervolgopleiding. Eerst wilde ik de waterbouw in, echt in de fysieke arbeid. Later ben ik wat bijgedraaid en ben ik op landmeten uitgekomen. Ik wilde naar de Friese Poort in Drachten, maar omdat mijn school mij een certificaat had gegeven en geen diploma, kon ik niet starten. Dus ben ik op niveau 1 begonnen. Dit leek mij geen goed plan. Ik ben met een docent van deze opleiding in gesprek gegaan en op deze manier konden we iets regelen. Na wat gesprekken kon ik een paar weken meedraaien in de klas om een project mee te doen. Na het meedraaien heb ik een aantal toetsen met succes afgelegd en was ik toegelaten op de opleiding. Het had nogal wat voeten in de aarde, maar waar een wil is, vindt je altijd doorgang.”

Wat heb je zoal op school gedaan?
“In het begin van het schooljaar heb ik bij DVJ Joure stage gelopen. Ik heb er veel geleerd, onder andere dat uitvoerder zijn niets voor mij is. Ik vond het wel heel leuk dat je van project naar project ging, dus daar heb ik veel van opgestoken. Een mooie ervaring, waardoor ik ook leerde over wat ik niet wilde en waar dan wel mijn kwaliteiten liggen.

Vanuit school kregen we tekenopdrachten op AutoCad. Dat ging mij vrij makkelijk af. ik heb mij verdiept in dit soort programma’s. Daarmee heb ik mezelf dingen aangeleerd en uitgezocht. Toen kwam daar ook nog een AutoCad Civil 3D cursus bij. Vanaf daar ben ik mij ook gaan interesseren in GIS ( Geografisch Informatie Systeem). Dit programma heb ik gebruikt bij een project voor Camping Klein Vaarwater op Ameland, de camping inmeten. Ik ben toen na gaan denken over hoe we deze data het best konden gebruiken en presenteren. Daar heb ik GIS voor gebruikt. Die zomer ben ik daar op Ameland mee bezig geweest. Het was heel leuk om zelf van data een bruikbare kaart te maken.”

Je hebt al veel stages gedaan, wat voor stage ben je nu aan het doen?
“Afgelopen januari ben ik begonnen met stage ITA Advies. Dit bedrijf werk veel met geo data: het verwerken van meetdata en het opslaan daarvan. Ik ben nu bezig voor een opdracht van een gemeente. De gemeente heeft overkappingen bij huizen geregistreerd staan, die worden ingemeten en data gecontroleerd. Wat nu gebeurd is dat er ook een foto wordt gemaakt van de overkapping, waar ik de coördinaten uit kan halen. Zo kan ik de meetdata koppelen aan de foto en kun je via de webkaart de foto zien.

Daarnaast ben ik bezig met een project voor de Provincie Flevoland. We zijn bezig met meetdata van de provincie beheersbaar te maken. Ze zijn van systeem gewisseld en wij helpen bij het opzetten van het nieuwe systeem. Ook helpen we bij het up-to-date houden van de meetdata. Dat is wel het grootste project tot nu toe. Ik vind het heel leuk om allemaal uit te zoeken hoe het werkt.”

Ik hoor dat je veel zelf onderzoek doet naar verschillende programma’s. Ben je nu ook wat nieuws aan het onderzoeken?

“Ik ben nu bezig met het programma COINS-Containers. Dit is een programma waar je meetstandaarden in kan verwerken. Het is een vrij moeilijk programma. Een voordeel is dat je makkelijk kunt zien welke ‘regels’ in Nederland veel gebruikt worden voor het meten.”

Als slot: weet je al wat je gaat doen als je geslaagd bent?
“Ik wil graag aan de slag met GIS werk. Misschien dat ik na mijn opleiding verder kan bij ITA Advies. Ondernemerschap zit in mij, wellicht dat ik in de toekomst hier nog iets mee ga doen.”