Het maken van herinneringsboxen voor mensen met dementie, zorginstelling Berchhiem Burgum

Niveau
Niveau 3 Niveau 4

Start datum
05/04/2019

Opleiding
Bloem en Styling Dierverzorging Groen en Recreatie Paardenhouderij Paraveterinair

Makelaar
Jacoline van Liere

Omschrijving

Doel: Het maken van een box vol herinneringen door middel van foto’s, materialen en voorwerpen.

Inhoud van het project: Reminiscentie is een methode om herinneringen uit het verleden naar boven te halen en in het heden vorm te geven. Deze methode wordt veel gebruikt bij ouderen met dementie. Reminiscentie doet beroep op datgene wat de oudere nog kan. Dit is een verademing voor mensen die continue worden geconfronteerd op afnemende capaciteiten. Op deze manier kunnen de ouderen zichzelf presenteren zoals zij zichzelf zien en kunnen daarmee hun eigen identiteit bewaren. Voor ouderen die hun oriëntatie in het heden kwijt zijn, kan de oriëntatie in het verleden zorgen voor meer grip op hun leven.
Om deze herinneringen uit het verleden naar boven te halen wordt er binnen Berchhiem gebruik gemaakt van Reminiscentie boxen. Elk van deze boxen heeft een eigen thema. Denk daarbij aan; Het boerenleven, oude ambachten of gereedschappen. Het kan zijn dat er per thema meerdere boxen gemaakt moeten worden.

Op Berchhiem zijn mensen aanwezig  met een geestelijke/lichamelijke beperking. Hiermee moet je rekening houden. Met deze deelnemers is het belangrijk dat je je afspraken na komt. Structuur en regelmaat is namelijk erg belangrijk voor deze doelgroep.

Een deelnemer van de dagbesteding (94 jaar!) is gevraagd of hij het leuk zou vinden wanneer er studenten van Nordwin College op bezoek kwamen. Hij reageerde heel enthousiast. Ook de begeleiders kijken ernaar uit om met jullie te gaan samenwerken!

Standplaats

Reageren regioleren

  • Persoonlijke gegevens

  • Klas

  • Motivatie