Klauwgezondheid

Niveau
Niveau 4

Start datum
31/01/2022

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Beschrijving bedrijf

Het bedrijf is gevestigd in Eagum heeft 235 melkkoeien 135 stuks jongvee, 118 ha waarvan 22 ha beheers land. De melkproductie ligt op 11.000 kg melk per koe. In 2013 nieuwe stal gebouwd voor 250 melkkoeien. We melken met 4 de Laval melkrobots. We voeren momenteel met een blokkenwagen en we doen aan zomerstalvoeren met de opraapwagen. Het mest uitrijden, kuilen, maaien en grondbewerking wordt uitbesteed door loonwerker. De arbeidsbezetting is 2,7 vak.

Beschrijving & doel van de opdracht 

De opdracht gaat uit naar het verbeteren van de klauwgezondheid van de melkkoeien. Ik ervaar als veehouder, en hoor van bedrijf betreders dat er te vaak een blokje moet worden geplakt. De klauwproblemen die voornamelijk voorkomen zijn: zoolzweer, wandzweer (witte lijn) en teen necrose. Het doel van de opdracht en wat ik van de studenten verwacht is: kijk kritisch in de stal, naar de koeien en ons systeem. Bedenk een aantal optimalisaties voor het bedrijf ter verbetering van de klauwgezondheid.

 

Eisen eindproduct: 

-Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht

-Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen

-Breng in kaart welke klauwproblemen er allemaal zijn en geef aan hoe vaak welk probleem voor komt op het bedrijf. Maak daarbij gebruik van bijvoorbeeld DigiKlauw.

-Onderzoek mogelijke oorzaken voor de meest voorkomende klauwproblemen. Maak hier gebruik van jullie experts, vakbladen en internet.

-Bekijk de mogelijke oorzaken op bedrijfsniveau, wat is op dit bedrijf de oorzaak van deze veel voorkomende klauwproblemen.

-Maak een actieplan per klauwprobleem. Welke bedrijfsfacetten moeten er worden geoptimaliseerd om het risico op klauwproblemen te verminderen. Breng ook de nodige financiële investeringen in beeld.

-Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats