Opzoek naar de ideale robotopstelling

Niveau
Niveau 4

Start datum
09/02/2023

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Beschrijving bedrijf

Bart (61), Annie (58) en Reinier (33) van der Steege houden in Altsjerk (Frl.) 190 melkkoeien op 2 locaties. Reiniers vriendin Janke Rixt helpt ook mee. De gemiddelde melkproductie is 10.000 kg melk per koe per jaar met 4 % vet en 3,45 % eiwit. Van de 120 hectare is 90 hectare (huis)kavel, 15 hectare mais en 15 hectare met agrarisch natuurbeheer. Op één locatie worden jaarrond 80 koeien gemolken met een VMS310 melkrobot van Delaval. Op de andere locatie wordt gemolken in een 2x 10 zij aan zij melkstal van GEA. Het bedrijf oriënteert zich op automatisch melken. Het bebedrijf heeft jullie hulp nodig in de zoektocht naar de meest ideale robotopstelling voor een optimaal koeverkeer.

Beschrijving & doel van de opdracht

Jullie gaan opzoek naar de meest ideale robotopstelling in de bestaande stal. Belangrijke zaken daarbij zijn de mogelijkheden voor seperatie, loop op de robot en toepassen van weidegang. Jullie hebben vast al eens gehoord van een vrij koeverkeer. Dit biedt de koeien de gelegenheid naar de robot, voerhek en ligbox te gaan wanneer ze dat willen. Minder risico dat koeien doorgangen blokkeren en er zijn geen extra investeringen nodig (smartgates). Maar er zijn ook nadelen. Daarom bestaan er twee andere concepten. Namelijk Feed First en Milk First. Beide zijn een gestuurd koeverkeer. In deze opdracht gaan jullie je verdiepen in alle drie systemen. Welke past het beste bij dit bedrijf?

Eisen eindproduct:

-Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht

-Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen.

-Onderzoek de meest ideale opstelling voor twee robots en houd rekening met de wensen van de opdrachtgever.

-Verdiep je in de drie systemen voor koeverkeer, dat kun je doen via dealers als bijvoorbeeld DeLaval en Lely

-Ga op bezoek bij melkveebedrijven welke werken met dit systeem en schrijf de ervaringen van deze bedrijven op. Wat noemen zij als voor-en nadeel van het koeverkeer systeem dat ze hanteren?

-Je gaat dus op bezoek bij een bedrijf met vrij koeverkeer, een bedrijf met het feed first en een bedrijf met het milk first systeem. Maak een kort verslag van deze bedrijfsbezoeken, wat viel je op? Kijk ook even goed naar de mogelijkheden voor separeren van de koeien.

-Verplaats je nu in de huidige situatie van de ondernemer en reken uit welke kosten de drie systemen met zich meebrengen, welk systeem is het duurst en waarom?

-Maak een duidelijk overzicht met de voordelen voor dit bedrijf per systeem

-Wat is jullie optimale opstelling voor de twee melkrobots en welk systeem van koeverkeer zouden jullie adviseren. Wegen de voordelen op tegen de (extra) kosten?

-Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats