Vergelijk verschillende voersystemen

Niveau
Niveau 4

Start datum
31/01/2022

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Beschrijving bedrijf

150 melk en kalfkoeien. 85 stuks jongvee. 78 ha grond. 3 melkrobots (gea monobox). Rollende jaargemiddelde 11.056 kg Melk 4.23 vet 3.66 eiwit

We hebben 17 jaar lang het voeren uit besteed aan de loonvoerder (Ronald Bos). Afgelopen zomer met de warmte wouden we graag vaker voeren dan 1x daags. Maar met een loonvoerder is dit niet mogelijk. We hebben toen in september een zelfrijder op demo gekregen. Deze wagen is 13m3 en dus moeten we 2x daags voeren. We kunnen merken dat de koeien meer voer opnemen met 2x daags voeren dan 1x. Na nu 3.5 maand te hebben gevoerd zien we wat de kosten van zo´n machine zijn (onderhoud, brandstof en aanschafbedrag). Het kan voor ons niet uit om dit zelf verder te gaan doen zo. Daarom zijn we verder gaan zoeken en kwamen we bij automatisch voeren uit. Vorige week hebben we de LELY Vector gekocht en hopen hiermee in maart-april te draaien. Reden: vaker vers voeren per dag, minder arbeid dan zelf 2x daags en ´maar´ €1000 stroomkosten per jaar.

 

Beschrijving & doel van de opdracht

Steeds meer melkveebedrijven lopen tegen de grenzen van hun arbeid aan of zijn aan vervanging toe van hun huidige voermengwagen. Het laten voeren door de loonwerker wordt populairder. Arbeid en voerkwaliteit zijn de belangrijkste redenen. Toch zijn er ook voldoende redenen te bedenken om het zelf te blijven doen. Op internet is er voldoende informatie en ervaringen van veehouders te vinden. Uiteindelijk is de specifieke bedrijfssituatie bepalend.

Eisen eindproduct:

-Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht

-Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen

-Maak een SWOT-analyse voor dit bedrijf, wat zijn de voordelen, nadelen, mogelijkheden en bedreigingen voor automatisch voeren, zelf voeren en loonwerk voeren. Moet er nog veel investeringen worden gedaan, is het boerenerf wel geschikt, is er voldoende arbeid aanwezig, zijn er voldoende koeien om te laten voeren?

-Reken de kosten uit voor automatisch voeren, zelf voeren en loonwerk voeren en vergelijk deze met elkaar (hou rekening met noodzakelijke investeringen zoals het investeren in een voermengwagen, of geschikte erfverharding, voeropslag en opslag voor losse grondstoffen. Reken ook de kosten uit voor energieverbruik en onderhoud.

-Maak een duidelijk overzicht waarin je de verschillen tussen de 3 systemen toelicht.

-Reken uit welk voersysteem het meest geschikt is voor het aantal koeien dat hier wordt gemolken.

-Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats