Welk type ligboxafscheiding en ligboxbedekking

Niveau
Niveau 4

Start datum
31/01/2022

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Beschrijving bedrijf

Een kort stukje geschiedenis Ype is hier samen met zijn vrouw naar Harlingen verhuisd in oktober 1995. Hiervoor molk Ype de koeien in Witmarsum op een grupstal. In Harlingen stond bij aankoop al een ligboxenstal voor 100 melkkoeien, al een aantal sleufsilo’s en er was meer grond bij het bedrijf, het bedrijf is door de jaren heen verder ontwikkeld.

Er is 45 hectare eigen grond als huis kavel, 18 huur grond op afstand, 5 hectare eigen op afstand en nog 6 hectare in gebruik als afzet voor de mest en een beetje opbrengst in samenwerking met een plaatselijke akkerbouwer. Er zijn 130 melk en kalfkoeien en een 60 stuks jongvee de koeien worden nu nog gemolken in een 2×9 visgraat. Het land werk wordt deels zelf gedaan en deels laten gedaan.

Beschrijving & doel van de opdracht

Vorig jaar is dit bedrijf, met hulp van studenten regioleren, overgestapt op automatisch melken. De volgende noodzakelijke investering is in ligboxafscheidingen en bedekking. Opnieuw vraagt mts Kikstra jullie hulp. Want de keuze is reuze. Jullie gaan op onderzoek welke type afscheiding en bedekking het beste is en past bij dit bedrijf.

Eisen eindproduct:

-Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht

-Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen

-Breng alle mogelijke type ligboxafscheiding en bedekking in beeld en schrijf voor elke type een aantal ervaringen van gebruikers, voordelen, nadelen en de kosten op.

-Ga in gesprek met de ondernemer, probeer erachter te komen wat hij belangrijk vind en wat zijn ervaring zijn op het gebied van ligboxafscheiding en bedekking.

-Maak een selectie uit alle mogelijke ligboxafscheidingen en bedekking. Deze selectie is afgestemd op de ervaringen, mogelijkheden en wensen van de opdrachtgever.

-Reken voor minimaal 3 ligboxafscheidingen en 3 ligboxbedekking de noodzakelijke investeringskosten uit voor de opdrachtgever. Houd ook rekening mee onderhoudskosten en levensduur. Het kan namelijk zijn dat iets veel goedkoper is maar minder lang meegaat.

-Kom nu met een advies op maat, welke type afscheiding en bedekking adviseren jullie en nog belangijker waarom?

-Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats