Richt een melkveebedrijf in voor automatisch melken

Niveau
Niveau 3 Niveau 4

Start datum
31/01/2022

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Beschrijving bedrijf:
MTS Feenstra is een familiebedrijf gevestigd in Allingawier. Op het bedrijf worden op dit moment 120 koeien gemolken in een 2×12 rapid exit melkstal. Daarnaast zijn er op het bedrijf nog zo’n 100 stuks jongvee aanwezig. Het bedrijf wordt gerund door vader, dochter en schoonzoon.
Het bedrijf verzorgd zelf het maaien, schudden en wiersen tijdens het kuilen. De mest wordt met eigen tank uitgereden.  Het bedrijf bewerkt 75 hectare grond waarvan 12 hectare snijmais.
MTS Feenstra melkt volgens de VLOG standaard. Dit houdt in dat de koeien geen voer krijgen welke genetisch is gemanipuleerd. Ook wordt er weidegang toegepast.

Beschrijving & doel van de opdracht

Jullie gaan opzoek naar de meest ideale robotopstelling in de bestaande stal. Belangrijke zaken daarbij zijn de mogelijkheden voor separatie, loop op de robot en toepassen van weidegang en stalvoeren.

Eisen eindproduct:

-Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht

-Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen.

-Verdiep je in de mogelijke robotopstelling en systemen voor koeverkeer/separatie.

-Ga op bezoek bij melkveebedrijven welke werken met automatisch melken in combinatie met weidegang en stalvoeren. Verdiep je ook in de robotopstellingen op deze bedrijven en vraag om tips waar jullie rekening mee moeten houden.

-Onderzoek de meest ideale opstelling voor twee robots en houd rekening met de wensen van de opdrachtgever.

-Verplaats je nu in de huidige situatie van de ondernemer en reken uit wat mogelijk is en hoe deze investering er uit ziet. Kortom, hoe komt het er uit te zien en wat gaat het kosten?

-Maak een duidelijk overzicht met de voordelen- en nadelen voor dit bedrijf

-Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid (advies)verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats