Terugblik 2018

2018 was een zeer succesvol jaar voor SamenFiks dit bestond onder andere uit het officiële onderteken moment van Fiks. Het doel van fiksWat dus het startschot is voor de huidige stichting dit was niet het enige noemenswaardige moment van afgelopen jaar.

Om te vieren dat het grootste deel van de grote infra projecten in Friesland is afgerond organiseerde de provincie het infraevent. Een week vol met diverse thema dagen op het gebied van infrastructuur met als grote doel van elkaar leren.

Zo was er de onderwijsdag op NHLStenden waar wij jong en oud kennis lieten maken met ons mooie vakgebied. Onze jongste toekomstige infra toppers werden uitgedaagd om voor hun basisschoolplein een mooi nieuw duurzaam ontwerp te maken. De winnaar van deze wedstrijd kon als prijs een deel van de aanlegkosten winnen plus begeleiding in dit hele traject.

De middelbare scholieren konden op het door ons ingerichte infraplein kennis maken met alle facetten van de sector. Ook het zware materiaal kon niet ontbreken en dit was natuurlijk een ontzettende Eye catcher.

Onze jongste toekomstige infra toppers werden uitgedaagd om voor hun basisschoolplein een mooi nieuw duurzaam ontwerp te maken. De winnaar van deze wedstrijd kon als prijs een deel van de aanlegkosten winnen plus begeleiding in dit hele traject.

Mbo studenten bouw en infra uit heel Nederland maakten een tour langs mooie infra projecten in Friesland en bedrijven zo bezochten ze ook het Afsluitdijk wadden centrum. Na de tour bestond er de mogelijkheid voor de studenten om aan te sluiten bij het slotstuk van de dag.

De infracollege tour een slotstuk van formaat met gasten als Pier Eringa president-directeur van Prorail en Maarten Tjallingii oud wielrenner en was bijvoorbeeld succesvol in Parijs-Roubaix. Gerard Van der Veer was erbij om het gesprek in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat ze zich keurig aan de tijd hielden.
De gasten gaven eerst allebei een korte presentatie over hun carrière en hoe je kan leren van foute keuzes uit het verleden. Maarten Tjallingii zei daarover:  Je hebt geluk altijd benaderd als samenloop van omstandigheden die uiteindelijk in jou voordeel uit komen. Hoeveel van die omstandigheden je kan beïnvloeden en herkennen hoe meer kans op geluk je creëert.

Pier Eringa benadrukte dat je als bestuurder niet alleen ja knikkers om je heen moet hebben maar ook mensen die tegengas geven. Zo leer je kritisch na denken over je eigen ideeën daarnaast wou Pier Eringa de studenten drie dingen mee geven voor hun latere loopbaan communicatie, samenwerken en slim organiseren. Daarnaast vond hij dat je vooral ook moest genieten van je studietijd en leuke dingen moest doen anders zou studeren een straf worden.

Er was ook volop tijd om als student vragen te stellen aan beide heren hier werd ruimschoots gebruik van gemaakt door de studenten.  Daarnaast kwam de koppeling tussen sport en bedrijfsleven ook ter sprake en wat ze eventueel vanelkaar kunnen leren.

Bekijk het filmpje