Als vrouw werken in de infra sector

Naam: Harshana Kooistra
Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: studeert Weg- en Waterbouw aan de Friese Poort in Drachten
Stage: Aannemingsmaatschappij Daniel Pijnacker B.V.

Allereerst moeten we het toch even hebben over de Corona maatregelen. Wat merk je daarvan tijdens je stage?
“Op het kantoor staat nu op elk bureau desinfecterende zeep. Ook bij de toiletten staat dezelfde zeep. Als ik buiten aan het werk ben merk je er minder van. Alleen dat we 1.5 meter afstand moeten houden van elkaar. In de keet zijn de tafels en stoel wat verspreider opgesteld, zodat er 1.5 meter afstand gehouden kan worden.”

Hoe komt het dat de Infra sector je interesse heeft gevonden?
“In het laatste jaar van het vmbo twijfelde ik over wat ik wilde gaan doen: Naar de infra opleiding of dierenarts worden. Mijn vader is ingenieur en dat vond ik altijd al interessant, vooral dat het ook vrij internationaal is. Hij liet mij ook vaak zien waar hij aan werkte en waar hij dat deed. Ik heb een tijd op Sint Maarten gewoond, mijn vader werkte daar toen aan het vliegvelden. Hij heeft mij toen een keer meegenomen het vliegveld op om te kijken wat hij allemaal ontworpen had. Ik denk dat daar mijn interesse vandaan komt.”

Toch de infra in gegaan! Hoe is dat als vrouw?
“Ik heb tot nu toe veel gehad aan de opleiding. Van de gehele opleiding ben ik de enige vrouwelijke studente, dat was best even wennen. Ik had het gevoel dat ik mij extra moest bewijzen, maar nu ben ik gewend dat mensen soms even raar opkijken als een vrouw binnen komt lopen. Als ik vrouwen aan het werk zie in de infra, motiveert dat mij extra om door te gaan.”

Je bent nu stage aan het lopen, hoe verloopt dat?
“Ik leer er heel veel. Bij het bedrijf waar ik nu zit, ben ik in het eerste jaar ook al eens betrokken geweest bij een project. Ik mocht een bestek maken voor bestrating. Helemaal nieuw voor mij, dus ik had in het begin geen idee waar ik mee bezig was. Gelukkig hebben ze mij goed op weg geholpen. Daarom wilde ik voor mijn eindstage daar weer naartoe. Ik loop hier nu zes maanden stage en ik heb mijn plekje wel gevonden. Het helpt wel dat ik nu weer mensen zie waar ik drie jaar geleden ook mee heb samengewerkt.

In het begin van mijn huidige stage ben ik bezig geweest met een nieuw riool en nieuwe bestrating. Ik heb geholpen bij het verwijderen van het oude riool en met het aanleggen van het nieuwe riool. Toen heb ik zelfstandig een revisiemeting van de situatie gedaan. Als allerlaatst heb ik ook weer geholpen met het opruimen en schoonmaken van het terrein nadat alles af was. Dat is iets minder leuk, maar dat hoort erbij. Het is erg leerzaam om een project van begin tot eind mee te maken.”

Gebeurde er ook wel eens dingen die niet had voorzien?
“Ja! Ik zou een paar manden geleden helpen bij het aanleggen van een zonnepanelenpark, maar door protest van omwonenden werd het project in de voorbereidingen al stilgelegd. Maar inmiddels mogen we er aan het werk en ben ik er vorige week geweest. Echt heel precies werk was het, dat was leuk om te zien! Op dit moment ben ik bezig met walsbeschoeiing, maar dat project is tijdelijk stilgelegd door de Corona maatregelen. De gemeente moet nu eerst kijken of het project verder kan onder aangepaste maatregelen.”

Tot slot. Weet je al wat je gaat doen als je geslaagd bent?
“Nog niet precies. Ik weet dat ik wil doorstuderen op het HBO en aan infra, maar ik weet nog niet precies in welke richting.”