Ideale stalindeling robotmelken

Niveau
Niveau 3 Niveau 4

Start datum
22/01/2024

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Onderwerp: ideale stalinrichting robotmelken

Contactgegevens

Maatschap Visser
Adres:   Hegedyk 28a 9043VS Wier
Contactpersoon: Thomas Visser

Beschrijving bedrijf:

Een melkveebedrijf met 135 melkkoeien. Ons bedrijf wil graag in de toekomst overstappen op robot melken en daarbij graag blijven weiden. Op dit moment melken wij nog in een 2×6 visgraad melkstal. Het bedrijf doe ik samen met mijn vader. Zomerdag vinden wij weiden belangrijk doordat wij nog verouderde afmetingen hebben in onze stal. Ons doel voor de toekomst is 15 meter naast onze bestaande stal te bouwen en daarbij over te gaan stappen op robot melken. Dit willen wij graag zo praktisch mogelijk hebben met weiden op prioriteit nummer 1.

Beschrijving & doel van de opdracht

Voor deze opdracht is het doel om de positie van de robots te vinden waarbij weiden goed mogelijk blijft. Alleen er wordt ook meer verwacht van alleen maar de robots neerzetten. Bij de robots hebben wij de wens om ook een groot strohok en een grote separatieruimte te maken met ruimte voor behandeling en bekappen. Om dit te kunnen realiseren hebben wij 70 x 15 m2 tot onze beschikking, Alleen zijn wij er niet over uit wat het zou opleveren en wat het praktische is. Het doel is voor deze opdracht hier duidelijkheid over te krijgen. Wij willen graag weten wat het totale plaatje in totaal kost en als het mogelijk is dit zo op deze manier allemaal te kunnen realiseren. Naast deze punten moeten er ook nog 25 ligboxen gerealiseerd worden in deze ruimte. Dit zou ik ook mooi vinden al zouden de studenten dit kunnen tekenen. Uiteindelijk ben ik nieuwsgierig naar de totale kosten van deze investering en de tekening van de nieuwe situatie.

 

Eisen eindproduct:

  • Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht
  • Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen
  • Maak een plattegrond (schetstekening) van de nieuwe situatie.
  • Bereken de totale kosten van de stalinrichting.
  • Bereken de terugverdientijd van de robots.
  • Het moet praktisch zijn. Dit wil ik ook terugzien in de tekeningen.
  • Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats