melken voor ”beter leven keurmerk”

Niveau
Niveau 4

Start datum
22/01/2024

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Onderwerp: melken voor het ‘’Beter Leven keurmerk’’

Contactgegevens

Bedrijfsnaam Contactpersoon: Ton Berns
Adres:   Kooisloot 23, Bantega

Beschrijving bedrijf

Ik ben Ton Berns 28 jaar oud doe samen met mijn ouders Jan en Ria het bedrijf. Wij melken 225 koeien in een 2×8 zij aan zij, het jongvee staat op de 2e locatie verderop in de straat. Wij hebben 115 hectare land in gebruik. 22 hectare is mais de rest gras We proberen de meeste werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren, zowel in de stal als het landwerk. Ook het onderhoud doen we zo veel mogelijk in eigen werkplaats en beheer. Ons streven is veel melk te leveren met een lage kostprijs per liter melk. De koeien staan nu jaarrond op stal. De melk gaat sinds 1 januari naar Farmel.

Beschrijving & doel van de opdracht

We overwegen om op de 2e locatie een robot neer te zetten en daar de melk dan te gaan leveren onder het Beter Leven keurmerk. Het doel van de opdracht is dan of hier voldoende rendement op zit. Wat de aanpassingen moeten worden in de stal. En of dit allemaal haalbaar is. Jullie zullen uitzoeken wat de voorwaarden hiervoor zijn bij Farmel en uitzoeken hoe we dit het beste kunnen financieren.

 

 

Eisen eindproduct:

  • Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht
  • Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen
  • Onderzoek de voorwaarden waar Beter Leven Melk aan moet voldoen
  • Bekijk hoe we het beste de robot kunnen plaatsen in de stal en maak een situatieschets
  • Bereken het rendement op de totale investering, hou daarbij dus rekening met alle nodige investeringskosten om aan het keurmerk te kunnen voldoen

Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats