Potstal droge koeien

Niveau
Niveau 3 Niveau 4

Start datum
22/01/2024

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Onderwerp:  Potstal droge koeien

 

Contactgegevens

Bedrijfsnaam Mts bos-jonkman
Adres:   haadwei 5,9109NR de falom
Contactpersoon: jan auke bos

Beschrijving bedrijf

Ik ben jan auke bos 31 jaar oud zit in maatschap met mijn ouders. Wij hebben een melkveebedrijf , dit bestaat uit 121 ha hoofd zakelijk gras . Wij houden 240 melk/droge koeien, 70 pinken en 65 kalveren. Wij passen weidegang toe voor alle leeftijd groepen. De melk gaat naar a ware, vanaf februari in de AH stroom. Daarnaast hebben we 1200 zonnepanelen en melken we zins een jaar met melkrobots. Wij hebben 1 vaste medewerker met de ruwvoer winning is er meer losse hulp, de rest van de arbeid wordt zelf in gevuld.

 

Beschrijving & doel van de opdracht 

Wij zitten als agrarische sector in een veranderende wereld, dit vraagt om verandering op heel veel vlakken, (klimaat, water, imago, dierwelzijn en kostprijs verhogend). Om hier als ondernemer wat mee te doen. Ben ik bezig om een potstal/vrijloopstal te gaan bouwen voor alle drogen koeien (15% van de melkgevende dieren). Hier mee kan ik de stikstof productie wat verlagen, dierwelzijn en leeftijd verhogen en misschien ook een ander soort mest maken.  Mijn vragen voor de opdracht is wat voor soort materiaal kan ik hier het beste voor gaan gebruiken met het oog op de toekomst derogatie verlies (meer mest afzet, minder mest voor eigen land) en natuurlijk wel product past het best voor koe en boer.

 

Eisen eindproduct: 

  • Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht
  • Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen
  • Welk bodem materiaal moet ik gebruiken en wat is het voor en na deel van dit product, vergelijk meerdere producten met elkaar
  • Wat voegt het eindproduct toe aan de bodem van het land
  • Wat zijn de kosten in arbeid per week en kan ik het automatiseren
  • Wat zijn de investeringskosten van deze aanpassing en strooistel kosten
  • Maak een situatieschets van de potstal
  • Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

 

Standplaats