Renovatie ligplaatsen

Niveau
Niveau 3 Niveau 4

Start datum
22/01/2024

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Onderwerp: vernieuwing matrassen en box afscheiding

Contactgegevens

Melkveehouderij Politiek Engwier
Engwierderlaan 23 Makkum, 8754 JE
Sjouke Politiek

Beschrijving bedrijf

He bedrijf wordt gerund door vader en moeder (Douwe en Jetske) de 2 zonen (Cornelis en Sjouke) en dochter (Atsje). Cornelis en Sjouke zitten beide in maatschap samen met de ouders en oom (Rintsje). Het bedrijf van Rintsje is 4 jaar geleden er bij gekomen, toen is de omschakeling van A2 naar A5  robots ook geweest. De koeien zijn toen naar het huidige bedrijf gekomen en de stal bij Rintsje wordt nu gebruikt voor jongvee locatie, hier loopt een stier voor de dekkingen.

Op ons bedrijf worden 250 koeien gemolken met 4 robots van LELY, de gemiddelde productie licht op 10.000 kgm melk per koe per jaar. Met 4,70 vet en 3,65 eiwit. Het landwerk hebben we in eigen beheer. We hebben het afgelopen jaar 2.7 miljoen liter melk geleverd aan de fabriek (Aware de Albert Heijn stroom)

Beschrijving & doel van de opdracht

De stal is in 2009 gebouwd, dezelfde matten zitten er nu nog steeds in en zijn nu goed gebruikt. De matten zijn zo langzamerhand aan vervanging toe. Het gaat om 198 ligbedden, hiervan willen we de matrassen en de box afscheiding vervangen.

Het doel van deze opdracht, we denken dat jullie als student hierdoor een goeie inkijk krijgen van de kosten die hieraan verbonden zijn. Ook een goed beeld krijgen van extra kosten en hoeveel het ons misschien gaat opleveren.

 

Eisen eindproduct:

  • Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht
  • Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen

 

  • We willen graag 2 adviezen, van twee verschillende matrassen en de daarbij behorende boxafscheidingen. Welke is het beste voor ons en waarom?
  • Bereken hoe veel dit ons gaat kosten per liter melk en per koe per jaar.
  • Wat kan het ons opleveren bijvoorbeeld een plus in de melk en langere levensduur
  • Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats