samenwerking tussen melkveehouder & akkerbouwer

Niveau
Niveau 4

Start datum
22/01/2024

Opleiding
Veehouderij

Makelaar
Reinier van der Steege

Omschrijving

Samenwerking melkveehouder & akkerbouwer

Contactgegevens

Mts B+R+A van der Steege
Rhaladijk 21
9064 DD Aldtsjerk
Contactpersoon: Bart van der Steege

Beschrijving bedrijf

Bart (61), Annie (58) en Reinier (33) van der Steege houden in Altsjerk (Frl.) 190 melkkoeien op 2 locaties. De gemiddelde melkproductie is 10.500 kg melk per koe per jaar met 4,25 % vet en 3,50 % eiwit. Van de 120 hectare is 90 hectare (huis)kavel, 15 hectare mais en 15 hectare met agrarisch natuurbeheer. Op één locatie worden jaarrond 80 koeien gemolken met een VMS310 melkrobot van Delaval.

Beschrijving & doel van de opdracht

Met het verdwijnen van derogatie en het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid wordt het steeds aantrekkelijker om als melkveehouder samen te werken met een akkerbouwer uit de buurt. Ga je verdiepen in een mogelijke samenwerking, hoe ziet het eruit en wat zijn de voor- en nadelen?

Eisen eindproduct:

  • Bezoek het bedrijf en maak kennis met de ondernemer en inventariseer de opdracht
  • Schakel een expert in die jullie meer over dit onderwerp kan vertellen en kan adviseren.
  • Onderzoek welke drijfveren er zijn voor een samenwerking tussen melkveehouders en akkerbouwers
  • Zoek minimaal 3 praktijkvoorbeelden op tussen een samenwerking melkveehouden & akkerbouwer in de buurt van de opdrachtgever. Zoek uit hoe deze samenwerking tot stand is gekomen, hoe de samenwerking verloopt, wat de voordelen en nadelen zijn en welke tips ze je kunnen meegeven. Denk bijvoorbeeld aan teeltroulatie, eigen krachtvoer verbouwen en mestafzet.
  • Schets een mogelijke samenwerking voor de opdrachtgever en reken de mogelijke voordelen uit en adviseer hem.
  • Verzamel alle bovenstaande resultaten in een netjes en uitgebreid verslag en geef aanbevelingen (Dit verslag bestaat o.a. uit (1) bedrijfsomschrijving, (2) probleemstelling, (3) drie oplossingen, (4) onderbouwde aanbeveling(en) + (5) samenvatting gesprek expert)

Standplaats