Zoönosekeurmerk educatieboerderij De Wylde Boerinne te Ylst

Niveau
Niveau 4

Start datum
27/01/2020

Opleiding
Paraveterinair

Makelaar
Jacoline van Liere

Omschrijving

De Wylde Boerinne is een boerderij aan de rand van IJlst. Op deze boerderij worden 130 koeien gemolken, met behulp van melkrobots.

Watze en Marja de Vries ontvangen graag mensen om hen te vertellen over het boerenleven. Ze hebben een winkeltje met zuivelproducten maar ook een melktap. Ook zijn ze een educatieboerderij geworden. Basisscholen kunnen met hun leerlingen op bezoek komen om zo meer te leren over het leven op de boerderij.

Deze educatieboerderij hoeft nog niet in het bezit van een zoönosen keurmerk te zijn zoals bv kinderboerderijen. Echter ze willen wel heel graag inventariseren in hoeverre zij hier al aan voldoen en welke aanpassingen ze dan zouden moeten treffen om zo’n keurmerk aan te kunnen vragen.

Zoönosen zijn ziektes die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Dit keurmerk wordt afgegeven door de Gezondheidsdienst voor Dieren. 1x per jaar komt de dierenarts langs om te kijken of de zorgboerderij nog aan alle punten voldoet. Hij loopt hierbij een checklist af. Als groepje ga je inventariseren op welke punten dit bedrijf nog verbeteringen kan toepassen. Bv worden alle entingen wel gegeven of is er voldoende gelegenheid om je handen te wassen.

Maak een inventarisatie en geef daarbij aan hoe je verbeterpunten zou kunnen uitvoeren. Wat zijn hiervan de kosten?

Vervolgens gaan jullie de benodigde protocollen, informatiebordjes voor het publiek, etc schrijven.

Als voorbeeld kunnen jullie het dierenverblijf van onze school nemen. Zij hebben namelijk al een aantal jaren het zoönosekeurmerk.

Standplaats